Ik moet... Ik moet...

/Cynthia Dassenmoeten , Ik moet , willen , kiezen

Ik moet carrière maken…

Ik moet bewegen…

Ik moet goed presteren…

Ik moet mijn huis opruimen…

Maar is dat zo? Van wie moet dat? ‘Moeten’ impliceert dat je geen keuze hebt. Terwijl ‘willen’ aangeeft dat er nog mogelijkheden en kansen zijn. Juist in deze tijd, waarin er beperkingen zijn, kan het gevoel van ‘moeten’ nog meer (negatieve) druk geven. Bij ‘willen’ zit je in de sfeer van kansen. Willen is de energie vanuit het gevoel.

Uit onderzoek van het Trimbos blijkt dat vooral jongeren last hebben van mentale stress. Tel daar bovenop dat starters nu moeilijker aan de bak komen omdat zij nog geen werkervaring hebben, en als ze wel een baan vinden het lastig vinden om in de omstandigheden van de pandemie hun draai te vinden op de werkvloer. Echter is juist deze groep een groep die het graag goed wilt doen. Ze zetten veel druk op zichzelf, en leven vanuit een gevoel van móéten.

Naast dat de maatschappij veel van hen verwacht, leggen starters ook veel druk op zichzelf. Ze zijn over het algemeen opgevoed met het idee: “Als je maar hard genoeg je best doet, dan komt het succes vanzelf.” Ze denken dat de hele wereld maakbaar is. Dat het aan henzelf ligt als zij niet slagen.

Ook werkgevers hebben hierin een rol. Bij deze een aantal tips:

· Geef starters de ruimte om fouten te mogen maken.

· Vraag waar ze behoefte aan hebben.

· Laat ze inzien dat het een leerproces is, dat ze niet meteen alles hoeven te kunnen wat een senior kan.

Toch zullen veel starters het gevoel hebben dat ze van alles moeten tijdens het werken. Dat de lat erg hoog ligt en er veel van ze verwacht wordt. Want falen voelt voor hun wellicht als geen optie. Maar daarin werken ze weer vanuit het moeten. “Ik moet goed mijn best doen, ik moet succesvol zijn. Ik moet ervoor zorgen dat ik niet faal…”, zijn vaak gedachtes die bij ze opkomen.

Echter kan je als mens niet alles in de hand hebben. Wel kan je bepalen hoe je met tegenslagen omgaat. En welke druk je jezelf geeft. Om je daarbij te helpen heb ik een (gratis) oefening gemaakt. Zodat je dichterbij je gevoel komt, om te kijken naar wat je wilt. En om je te helpen beseffen dat het oké is om niet te veel te moeten. Vraag hem aan via deze link. Alleen als je wilt natuurlijk ;)