baan

Nieuw op de arbeidsmarkt in coronatijden? Je bent niet alleen!

/Cynthia Dassenjobcoaching , nieuwebaan , wiejebent

Pas afgestudeerde studenten die op dit moment naar een baan zoeken hebben de tijd niet met zich mee. Bedrijven vinden het lastig om in te schatten wat er met hun organisatie gaat gebeuren de komende tijd en als nieuwelingen op de arbeidsmarkt zijn zij daar helaas de dupe van. Hoe kan je als jonge aanzoekenden omgaan met deze onzekere periode?

“Waar ik het bangst voor ben is de onzekerheid.”, vertelt T, pas afgestudeerd en op zoek naar een (vaste)baan na enkele (onbetaalde) stages en een Masterdiploma. “Het was altijd al onzeker, maar nu lijkt het moeilijker dan ooit om een baan te vinden, ook omdat iedereen dit online post.”

Dit is de werkelijkheid van vele jongeren die op dit moment op zoek zijn naar een baan. Je ervaringen delen met anderen in dezelfde situatie kan dan ook perspectief geven op de situatie en net de steun of gouden tip leveren die je nodig hebt. T. vindt motivatie in het delen van haar ervaringen met anderen: “Ik praat graag met mensen die door de jacht naar werk heen zijn gekomen. Dan voel ik me minder angstig. Ik denk dat het helpt om te praten met mensen die hetzelfde beleven en onze ervaring onderling delen.”

Zoals vele anderen, ontvangt T. tegelijkertijd druk en steun van haar omgeving. Wat er vooral belangrijk lijkt te zijn is dat ze hierover kunnen praten. Door de sociale isolatie die volgt uit de huidige omstandigheden is dit echter niet altijd even makkelijk. Toch is het van groot belang dat jongeren ergens hun ei kwijt kunnen.

Door in contact te komen met een professional, kan je samen kijken naar wat er wel mogelijk is en waar kansen liggen. Sommige markten hebben het nu erg zwaar, terwijl er andere markten zijn waar juist personeel te kort is. Kijken naar wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn, is iets wat erg belangrijk is. Je bent meer dan alleen je studie.

Zelf kwam ik op de markt ten tijde van de grote economische crisis, en ook toen was het lastig om aan een goede baan te komen. Wat dat betreft herhaald de geschiedenis zich. Dan is het des te belangrijker om te kijken naar wie je bent, en wat je drijft. Zo kom je er achter dat je veel meer kan, en kan je bewuste keuzes maken die bij je passen.

Wat betreft T. weet ik zeker dat het goed gaat komen, net als alle andere die op de markt komen. En zo niet, weet dan dat er iemand is die je daarbij kan helpen ;)

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er voor jou zijn, en hoe je ondanks deze gekke tijden toch de juiste baan kan vinden?
Neem dan contact met me op, voor een gratis eerste gesprek.